perjantai 16. marraskuuta 2012

Lämmintä jalkaan - säärystimiä!

Se vuodenaika, kun alkaa tulla kylmä, on jo alkanutkin, ja on siis säärystimien aikaa! Ihmeen hyvin ne lämmittävät jalkoja, vaikka vain säärissä ovatkin. Lisäksi ne tuovat oman kivan pikku lisäyksensä päivän tyyliin ;)

Sain vihdoin ja viimein näin opiskelujen lomassa (luennoilla...) kudottua valmiiksi yhdet säärystimet. Muistin jämäkerän, joka oli juuri ja juuri tarpeeksi iso säärystimille. Muuta käyttöä en ole keksinyt koko lankakerälle, joten nyt se on sitten kudottu ja neulottu säärystimien muotoon. Ihan kivat niistä tuli, itse asiassa kivemmat kuin luulin :)
Kudoin ihan vain kaksi-oikein-kaksi-nurin (2o-2n) -neuletta nro 3 puikoilla, ja silmukoita oli 64. Lanka on Fame trend (Marks & Kattens) ja sävy on 650. (Onneksi oli lankakerän vyöte vielä tallessa.) Päättelin säärystimet "takapistolla" (en tiedä virallisempaa nimeä), joka on siis joustava päättelytekniikka. Säärystimissä ei siis ole koko kerää, vaan alkuosasta olen tehnyt jo pari vuotta sitten kaulahuivin joululahjaksi. Joten koko kerästä kyllä piisaisi pidemmillekkin säärystimille lankaa.

Sitten kaivoin esille noin vuosi sitten kutomani säärystimet, jotka ovat jääneet vähän vähälle käytölle. Mutta nyt aionkin sitten niitä ruveta käyttämään enemmän!
Lanka on Novitan Tuomas sukkalankaa luonnonvalkoisena eli sävynä 010. Yli kerä lankaa kului, mutta ei kahta kokonaista, noin 1½ kerää. Muistelisin, että puikot olivat 3½, tuskin 3. Silmukoita on 56. Alussa on 2o-2n-neuletta n. 6 cm eli 20 krs. Kuviona on kolme nurjaa, kuuden silmukan palmikko, kolme nurjaa ja 2 simukan helmineule, jossa nurja ja oikea vuorottelevat joka kierros. Helmineuleessa siis kudotaan nurja siihen missä edellisellä krs oli oikea ja toisinpäin. Eli oikea ja nurja vuorottelevat sekä kierroksen aikana että niitä verrattaessa. (Voi olla myös laajempaa helmineuletta.) Kuvio (14 s) toistuu neljä kertaa, yksi kuvikerta per puikko. Säärystimien pituus on 37 cm, niissä on 11 kokonaista palmikkoa (10 kokonaista ja 2 puolikasta), ja lopussa vielä pari senttiä 2o-2n-neuletta.

Sitten seuraavaksi neuleeksi onkin vuorossa lisää säärystimiä! Tällä kertaa tosin hieman toiseen käyttöön, nimittäin lenkkareiden kanssa lenkille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti