perjantai 24. helmikuuta 2012

Virkattu pallo

Tässä yksinkertainen ohje virkattavaan palloon


Suosittelen käyttämään pallon tekoon pientä virkkuukoukkua, jolloin pallon muoto pysyy paremmin. Tässä minulla olisi voinut olla ehkä vielä pienempi koukku kuin mitä käytin. Lisäksi täytettä kannattaa panna paljon, niin että pallosta tulee napakka ja sen muoto pysyy hyvin.

Kaikkiin tällä ohjella tehtyihin palloihin koskee sama perusohje, jota selitän myöhemmin. Ensin esimerkkinä kuvan pallon ohje, jonka mukana jokaiseen palloon sopivia pikku ohjeita.

Aloituksessa on kaksi vaihtoehtoa, joista jälkimmäinen antaa hieman siistimmän tuloksen, mutta on myös vähän hankalampi. 
Älä tee minipientä aloituslanganpätkää, vaan ainakin n. 10 cm pituinen. Sitä tarvitaan!
1.a Virkkaa 2 kjs ja virkaa 5 ks ensimmäiseen kjs:aan.
1.b Tee lankalenkki sormen ympärille ja virkaa siihen 5 ks. Pistä koukun pää ensimmäisen s läpi ja kiristä lankalenkkiä.

10 kiinteää silmukkaa
2. Virkaa jokaiseen ks:aan kaksi ks. -> 10 s

3. Virkaa joka toiseen ks:aan kaksi ks. -> 15 s

4. Virkaa joka kolmanteen ks:aan kaksi ks. -> 20s

5. Virkaa joka neljänteen ks:aan kaksi ks. -> 25 s

Vaikka pallo saattaa näyttää vielä aika lätyltä, se muotoutuu kyllä.

6. Seuraavaksi tehdään välikierroksia (=silmukoiden lukumäärä ei muutu). Mutta jotta pysyisi helposti selvillä missä kierros vaihtuu, tässä ohje kuvalla siihen.
Klikkaa suuremmaksi!
-Vedä aloituslanganpätkä pallon sisäpuolelle.
-Vedä lanka löyhästi juuri virkaamasi ks:an läpi (kahden ylimmän langan alta) joko neulalla tai virkkuukoukulla. Näin saat helpon merkin missä kierros vaihtuu, ja krs lukumäärän seuraaminen on helpompaa. (Käytän kuvassa neulaa, sillä se on ehkä selkeämpi, mutta käytän normaalisti samaa koukkua kuin millä virkaan työtä. Kunhan muistaa vetää silmukan suuremmaksi, ettei ks purkaannu.)

6. Eli virkaa 4 välikrs eli virkaa jokaiseen silmukkaan 1 ks.

Tässä kuva kun olen tehnyt ensimmäisen välikrs. Viimeksi virkattu ks on kierroksen viimeinen silmukka, sillä se edellisen kierroksen viimeisen ks päällä. Lanka on merkkinä kierroksen viimeisestä silmukasta.

Toisissa kuvissa näkyy, miten voi helposti laskea
välikierrosten lukumärän, tässä siis 4. Ja koska
suljetussa virkkauksessa silmukat
Klikkaa suuremmaksi!
menevät hieman vinoon, niin viimeisen silmukan paikka näyttää liikkuneen hieman. Sillähän ei kuitenkaan ole merkitystä. 

Välikierrosten jälkeen aloitetaan kavennukset.

7. Kavenna joka viides ks joko hyppäämällä sen yli tai virkaamalla yhteen edellisen tai seuraavan kanssa. -> 20s Muista, että viimeinenkin silmukka pitää kaventaa, jos teet ensin normaalit ks ja sitten kavennuksen!

8. Kavenna joka 4 ks. -> 15 s. Pistä runsaasti täytettä palloon.

9. Kavenna joka 3 ks. -> 10 s. Pistä lisää täytettä palloon, niin että se on pinkeä.

10. Kavenna joka toinen silmukka. Eli hyppää joka toisen ylitse tai virkaa aina kaksi yhteen. Jatka kunnes reikä peittyy eli silmukoita on jäljellä vain muutama. Päättele lanka, vedä pallon läpi ja leikkaa lanka piiloon. Leikaa myös aloituslanka, joka on jo valmiiksi päätelty merkkinä olon takia. 
                                     
Sitten yleisohje:
  • Lankalenkillä saa siistimmän aloituksen. Sopii paremmin, jos aloitussilmukkamäärä on suurehko (n. yli 4).
  • Jätä n. 10 cm mittainen aloituslankapätkä krs-merkkiä varten!
  • Joka lisäyskierroksella lisää aloitussilmukoiden määrän verran silmukoita. Eli joka lisäyskrs:lla silmukoiden lisäyksien väli pitenee yhdellä. Pallo muodostaa kuin aloitussilmukoiden määrän verran sektoreita. Yritän selventää asiaa kuvalla. (Värit kuvaavat kierroksia ja tummat värit ks, jotka on virkattu samaan silmukkaan.)
  • Tee lisäyksiä niin kauan että silmukoita on aloitusilmukoiden määrä kerrottuna itsellään eli sen toinen potenssi. Esimerkissä oli 5 aloituss. ja lopussa 5 x 5 s = 25 s. Jos aloituss. on 4 niin lopussa on 4 x 4 = 16 s.
  • Tee aloituslanganpätkästä krs-merkki.
  • Välikierrosten lukumäärää on hankala antaa. Itse käytän n. 3-4 krs. Jos pallosta tulee isompi (yli 6 aloituss.), käyttäisin 4-5 välikrs.
  • Kavennukset toimivat kuin lisäykset. Edellinen kuva käy siis myös kavennuksiin. Kavenna kierroksella siis aloituss. lukumäärän verran silmukoita. Kun silmukoita on jäljellä 2 x aloitusmäärä kavenna joka toinen.
Ympyrän lisäys ja kavennus käyvät myös soikioille ja muille vastaaville, joissa on pyöreä pää. Välikierrosten lukumäärää lisäämällä saa tehtyä muita kuin palloja.

Kun pistän ylös töitteni ohjeita käytän hyvin pelkistettyä pallonohjetta, sillä kaikki toimivat samalla tavalla. 
Esimerkiksi: 5 s (25 s)     - Tässä "5 s" kertoo aloitussilmukoiden määrän
                          3 krs           - "(25 s)" kertoo silmukkamäärän lisäysten jälkeen  
                                             - "3 krs" kertoo välikierrosten määrän


Tässä vielä yksi pallo.                     
Lankana Novitan nalle aloevera
Koukku nro 2
Pallon "pelkistetty ohje":
5s (25 s)
3 krs

Kun koukku on tarpeeksi pieni, eli jälki on tiivistä, ja täytettä tarpeeksi, pallosta tulee pinkeä eikä se menetä muotoaan.

Toivottavasti ohje on ymmärrettävissä :)
  
Vastaan mielelläni kysymyksiin parhaani mukaan! 


4 kommenttia: