tiistai 26. kesäkuuta 2012

Pikkuiset kirjat

Lainasin kirjastosta mielenkiintoisen askartelukirjan: Näperryksiä ‒ Minikokoisia aarteita itselle ja lahjaksi (Koonneet Margaret McGuire, Alicia Kachmar, Katie Hatz ja ystävät). Ihastuin yhteen teoksen ohjeeseen: pieniin kirjoihin. Suoraan sanoen siellä ei ollut kuin muutama kivan näköinen näperrys. Niinpä sitten päätin kokeilla tätä miniatyyrikirjaa ja nyt olen tehnyt niitä neljä kappaletta. Ennsimmäinen tosin oli vasta kokeilukappale, ja onnistuikin sen mukaisesti.
Kirjojen korkeus on n. 33 mm, leveys n. 24 mm ja selkämyksen leveys n. 7 mm. Voi olla vähän outoa, kun kerron kirjojen koon millimetrin tarkkuudella, mutta itse ohjeessa kaikki oli millimetrin tarkkuudella. Sivun korkeus ja leveys, kansipaperin koko jne. Viivoitin on siis ehdon väline näiden tekemisessä. Mutta vaikka kirjojen tekeminen onkin niin millintarkkaa, se on silti kivaa. Ehkä siksikin, että pidän kaikesta pienestä :)

Lopputulos on mielestäni tosiaan vähintäänkin söpö. Kansistankin saa mieleisensä, vihreää, kukkaista ja jotain punertavaa. En tykkää ikinä tehdä kaikkea kuten ohjeessa, ja eihän se olekaan pakko, niinpä testasin tehdä kankaasta kansipaperit. Se onnistui ja kukkainen sekä vihreä kirja onkin päällystetty kankaalla.

Kirjat on sidottu: arkit, jotka muodostuvat useista sivuista, on sidottu yhteen (kuten aidotkin kirjat) langan ja neulan avulla. Sidonnassa kannattaa pitää huoli, että lanka on tarpeeksi tiukkalla, muuten kirja aukeaa liikaa. Sen estämiseksi olen myös liimannut valmiin kirja-aihion (arkit sidottu yhteen, mutta ei liimattu kansiin) takaosaan nauhan, joka tekee kirjat myös siistimmän näköisemmäksi. Tätä ei ohjeessa ole, mutta teoksen kuvissa kirjojen sisäselkämyksessä oli jotain nauhan tapaista. Myös omista kirjoistani nauha näkyy (punainen vaaleanpunaisessa kirjassa ja kultainen vihreässä).


Millintarkka työ ja sidonta eivät ehkä kuulosta kovin helpoilta, mutta yllätyin kuinka helppoa minikirjan tekeminen oikeasti on! Aikaakaan ei kulu paljoa, tunti pari yhteen kirjaan. Ensimmäinen kirja kannattaa tehdä harjoituksena, sillä vasta sitten tietää, mitä pitää muokata ja tehdä toisin seuraavissa kirjoissa. Minun pitää esimerkiksi tehdä kansista hieman, (millin ehkä kaksi) ohjetta leveämmät.

Lempi kohtani kirjan tekemisessä on sidonta, ehkä siksi että se on haastavin ja tykkään muutenkin ommella neulalla ja langalla :) Suosittelen kokeilemaan, jos kiinnostaa! Minikirjan tekeminen ei ole niin vaikeaa, miltä se saattaa aluksi näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti