lauantai 31. maaliskuuta 2012

Joustava päättely

Tavallinen neuleen päättely, jossa edellinen silmukka vedetään seuraavan ylitse, ei ole kovin joustava. Joustavuutta saa, jos päättelee löyhästi, mutta silloin myös ulkonäkö saattaa huonontua. Tässä neuleelle kaksi juostavaa ja siistiä päättelyä, joissa käytetään apuna tylppää neulaa (terävä menee helposti langan säikeiden läpi).

"Takapisto" 

Takapisto on helppo, yksinkertainen ja joustava. Se sopii sekä sileisiin neuleisiin että joustinneuleisiin.

Aluksi katkaise lanka siten, että sitä jää n. kolme kertaa pääteltävän osuuden pituus. Pujota lanka tylppään neulaan.

1. Vie neula puikolla olevan kahden ensimmäisen silmukan läpi edestä oikealta vasemmalle. (Eli kuten nurjia silmukoita neulottaessa.) Vedä lanka silmukoiden läpi.

 
2. Vie neula ensimmäisen silmukan läpi vasemmalta oikealle. (Eli kuten oikeaa silmukkaa neulottaessa.) Vedä lanka silmukan läpi.

3. Pudota ensimmäinen silmukka puikolta.

4. Toista vaiheita 1-3. Tällöin lanka kulkee jokaisen silmukan läpi kolmesti, vain ensimmäisen silmukan läpi kahdesti.

"Takapisto" 1-oikein-1-nurin-neuleen lopussa.


Italialainen päättely
 
Italialaista päättelyä voi käyttää 1-oikein-1-nurin -neuleen päättelyssä. Se on todella joustava eikä tuo kovin erottuvaa reunaa.

Kudo kaksi alustavaa kierrosta: neulo oikeat silmukat oikein ja jätä nurjat neulomatta niin, että lanka kulkee silmukoiden edestä. (Jos et tee suljettua neuletta, muista toisella kierroksella: sen puolen oikeat neulomatta, lanka kulkee työn toiselta puolelta ja nurjat neulotaan.) Lopuksi lanka kulkee siis nurjien silmukoiden edestä kahdesti. Katkaise lanka n. kolme kertaa pääteltävän osuuden mittaiseksi ja pujota neulansilmään.

1. Jos reunassa on ensimmäisenä nurja silmukka, vie lanka sen ja sitä seuraavan oikean lävitse oikealta vasemmalle ja pudota silmukat puikolta.
Jos reunassa on esimmäisenä oikea s, vie lanka sen lävitse oikealta vasemmalle ja pudota s puikolta. 

2. Vie neula puikolla olevan nurjan silmukan (ensimmäinen s) lävitse vasemmalta oikealle. (Eli kuten oikeaa neulottaessa.) Vedä lanka silmukan lävitse.3. Vie neula pudotetun oikean silmukan vasemman reunan läpi oikealta vasemmalle. Lisäksi vie neula puikolla olevan oikean silmukan (eli toisena olevan s) läpi oikealta vasemmalle. Vedä lanka silmukoiden läpi.
4. Vie neula puikolla olevan nurjan silmukan läpi oikealta vasemmalle. Vedä lanka silmukan läpi.

5. Pudota nurja ja oikea silmukka puikolta. Lankaa ei tarvitse jättää löysäksi, vaan sitä saa mielellään hieman kiristää.

6. Toista kohtia 2-5

9 kommenttia:

 1. Italialaista päättelyä yritän toistamiseen, kaksi ohjetta mulla oli käsissä ja yritin, päätin googlettaa uudestaan... kiitos ohjeesta, joka kertoi ymmärrettävästi mitä tehdään. Sen jälkeen on hyvä itse huomata, että yhden kohdan tekee eri tavalla eli pudotin yhden silmukan kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että ohjeestani oli apua :) Yritän tehdä ohjeet aina mahdollisimman selkeästi, ja ainakin tällä kertaa taisin siis onnistua :)

   Poista
 2. Takapistolla sain päättelystä joustavan ja siistin, yleensä päättelyni ovat tiukkoja. Kuvat selkeytti ohjetta runsaasti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ohjeesta oli hyötyä :) Minusta juuri kuvat ovatkin erittäin tärkeitä käsityöohjeissa.

   Poista
  2. Kiitos takapistopäättelystä! Jälki on siistin huomaamatonta. Tällaisia tekniikkoja on vaikeaa löytää varsinaisista käsityökirjoista.

   Poista
  3. Kiitos kommentista :) Oma suosikkini onkin juuri takapisto, se on yksinkertainen, joustaa hyvin, ja kuten sanoit, huomaamaton. Käytän sitä poikkeuksetta, kun päättelen neuletyötä, jos päättelyreunan pitää olla joustava.

   Poista
 3. Biologikollega kiittää erinomaisen selkeistä ohjeista!

  VastaaPoista
 4. Kiitos selkeästä ohjeesta! Takapistopäättelyllä sain ihanan ja ennen kaikkea joustavan reunan huiviin. ☺

  VastaaPoista
 5. Kiitos selkeästä ohjeesta italialaiseen päättelyyn.

  VastaaPoista